Wednesday 20 October 2010

Παραδοσιακό ψωμί στο φούρνο

 
Υλικά:
  • 400 γρ. λευκό αλεύρι
  • 400 γρ. μαύρο αλεύρι
  • 1,5 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 1 κουτ γλυκ. αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκ. ζάχαρη
  • 2 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο                                                            
  • 2 φλυτζάνια χλιαρό νερό
  • προαιρετικά σουσάμι, σπόρους ολικής άλεσης
Προετοιμασία: 
  1. Σε ένα μεγάλο μπόλ τοποθετούμε τα παραπάνω υλικά μέχρι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. 
  2. Ρίχνουμε το λάδι και τέλος τα δύο φλυτζάνια νερού όπου προσέχουμε να μην είναι πολύ ζεστό το νερό διαφορετικά θα 'κόψει' η μαγιά. 
  3. Αφότου ρίξουμε το νερό παρατηρούμε ότι αρχίζει να δημιουργείται η ζύμη, όπου και αρχίζουμε να τη πλάθουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να μή νιώθουμε τη ζύμη βρεγμένη. 
  4. Προσθέτουμε το σουσάμι ή/και τους σπόρους ολικής άλεσης.
  5. Πρίν μπεί η ζύμη στο φούρνο, τη βάζουμε σε ένα τάψι δίνοντας της ότι σχήμα θέλουμε και τη καλύπτουμε με μια πετσέτα.
  6. Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος (κάτω από μία κουβέρτα) για 1 ώρα ακριβώς για να φουσκώσει.
  7. Σε προθερμαμένο φούρνο στούς 180 βαθμούς και αφού έχει φουσκώσει η ζύμη μας, βάζουμε το ταψί στο φούρνο και το αφήνουμε για 45 λεπτά (στον αέρα)  .
  8. Μετά τα 45 λεπτά γυρίζουμε το ψωμί ανάποδα και το αφήνουμε για ακόμα 10 λεπτά (αναλόγως το σκεύος που χρησιμοποιούμε).
  9. Απολαύστε!



1 comment: