Υλικά:
- 400 γρ. λευκό αλεύρι
- 400 γρ. μαύρο αλεύρι
- 1,5 φακελάκια ξηρή μαγιά
- 1 κουτ γλυκ. αλάτι
- 1 κουτ. γλυκ. ζάχαρη
- 2 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
- 2 φλυτζάνια χλιαρό νερό
- προαιρετικά σουσάμι, σπόρους ολικής άλεσης
Προετοιμασία:
- Σε ένα μεγάλο μπόλ τοποθετούμε τα παραπάνω υλικά μέχρι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε το λάδι και τέλος τα δύο φλυτζάνια νερού όπου προσέχουμε να μην είναι πολύ ζεστό το νερό διαφορετικά θα 'κόψει' η μαγιά.
- Αφότου ρίξουμε το νερό παρατηρούμε ότι αρχίζει να δημιουργείται η ζύμη, όπου και αρχίζουμε να τη πλάθουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να μή νιώθουμε τη ζύμη βρεγμένη.
- Προσθέτουμε το σουσάμι ή/και τους σπόρους ολικής άλεσης.
- Πρίν μπεί η ζύμη στο φούρνο, τη βάζουμε σε ένα τάψι δίνοντας της ότι σχήμα θέλουμε και τη καλύπτουμε με μια πετσέτα.
- Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος (κάτω από μία κουβέρτα) για 1 ώρα ακριβώς για να φουσκώσει.
- Σε προθερμαμένο φούρνο στούς 180 βαθμούς και αφού έχει φουσκώσει η ζύμη μας, βάζουμε το ταψί στο φούρνο και το αφήνουμε για 45 λεπτά (στον αέρα) .
- Μετά τα 45 λεπτά γυρίζουμε το ψωμί ανάποδα και το αφήνουμε για ακόμα 10 λεπτά (αναλόγως το σκεύος που χρησιμοποιούμε).
- Απολαύστε!
yummiii!
ReplyDelete